...

Maid or ibu angkat?

Dilema seorang ibu yang tak sama kaler dengan anak ni biasanya bermula apabila dia dan mereka saja yang jalan bersama, without the daddy.

Kalau dah nampak bapak, orang takkan tanya banyak. Understood sendiri lepas pandang atas bawah. Dan rambut.

Kadang-kadang depa nak find out siapakah wanita bertudung yang gemuk ini. Muka cam tak sama. Adakah dia seorang nanny? Or ibu angkat? Or kakak angkat kepada mereka? Atau peguam keluarga? Haha.

Yes. Surprisingly kat sinilah kau akan nampak ramai orang kita ada talent jadi wartawan berjaya. Masa aku menuntut ilmu journalism dulu, sifu beritahu nak dapatkan fakta banyak n menyeluruh kena bertanya soalan secara berperingkat. Dan soalan by stages ni mmg ramai yang terer rupanya.

And it normally goes like this.

(Ini template. Soalan may vary depends on situasi.)

‘Hai comel la diorang. Anak u ke?’ Pembuka bicara.

‘Haah. Ya saya. Anak saya tu.’ Ramah yang menjawab pun.

‘Ooo… diorang mixed ke?’ Dah start.

‘Haah betul. Depa mixed.’ Jawab lagi.

Tak puas hati, further question: ‘Ooo… mixed African ke?’.

‘Haah betul. Ayah from Afrika’

‘Oooo…. Afrika kat ne ye?’…..

Tu dia mai empat soalan in a row.

Honestly aku enjoy jawab soalan-soalan ni. Happy kerana kita ada rakyat yang prihatin. And why not response dengan friendly? Coz memang most of them tak tau. And kita kena bagitau cos macam my earlier post, Malaysians should aware yang anak-anak AfroAsians exist.

Sekarang siapa tanya banyak aku terus bagi business card sekeping. Haha. Coz kalau ada lebih banyak soalan, you can simply read my book. Semua jawapan ada.

Anyone interested? Holla me!!

FB: paolakiradotcom

IG: paolakira669

14572416_10211106797442674_3405698373553428774_n

2 thoughts on “Maid or ibu angkat?

  • November 22, 2016 at 6:16 am
    Permalink

    Hi, macam mane ye kalau saya nak beli buku winter di afrika ni?

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: